Posted in Uncategorized

Skrivtips till bloggare

Skrivtips till bloggare Posted on december 13, 2018

Är du ny inom bloggandet? Grattis – du kommer snabbt inse hur kul det faktiskt är att dela med sig till andra läsare. Att skriva av sig kan dessutom vara otroligt skönt eftersom skriftspråket ibland är lite lättare att ta till sig rent känslomässigt. Oavsett vilken typ av inriktning du har på din nya blogg finns det en hel del stående tips som kan vara till nytta under skrivandets gång.

Glöm inte det visuella

Även om ditt textmässiga innehåll skapar ramarna för inlägget är det visuella budskapet än lika viktigt. Med rätt bilder som dessutom håller hög kvalitet kommer ditt inlägg få ett bättre “innehållsvärde” och med andra ord nå ut till fler läsare. Olika digitala systemkameror har sina unika egenskaper, så jämför kameror och välj en som passar dig och din blogg. Förstaklassiga bilder som inte bara är snyggt tagna i rätt format utan också läggs in på rätt plats samt i lämplig storlek gör mycket för din blogg. Detta gäller faktiskt inte bara bloggar utan webbsidor rent allmänt och till exempel e-butiker. Ett bra exempel på det är outletsverige.se som på ett lyckat sätt förmedlar reaprodukter hos olika webbutiker just genom att använda riktigt bra produktbilder av hög kvalitet.

Planera dina inlägg

Även om det spontana skrivandet oftast brukar generera bäst flyt på tangenterna är ändå planeringen av dina inlägg på bloggen viktiga. Det handlar dock inte om att planera det du ska publicera i detalj från klockslag till titlar och antal ord, utan om ett tema/ämne samt en struktur för hur du bäst formulerar dig.

Content is king

Detta är ett för den digitala reklambranschen känt uttryck och beskriver innehållets vikt när det kommer till att synas på nätet. För ett inlägg som är relevant (till bloggens karaktär), välskrivet, underhållande samt gärna på något sätt ankopplande till den övriga digitala världen (exempelvis genom länkar) kommer resultatet bli bättre hos sökmotorerna. Med andra ord innebär detta att ett inlägg med högt innehållsvärde har större chans att rankas högt på google. Faktum är att även små aktörer har möjlighet att förbättra sin digitala synlighet avsevärt med rätt typ av “content”.

Aktivera din inre språkpolis

Även om en del vill hävda att ett gott språk utvecklas av en själv bör det ändå ses som en fördel att som bloggare förhålla sig tämligen vän med de grammatiska skrivreglerna. Ett korrekt stavat inlägg har större chans att bli rätt uppfattat och missförstånd mellan dig och dina läsare undviks. Gå därför gärna igenom ditt inlägg en gång innan du publicerar texten. Med det sagt ska du inte låta den grammatiska korrektheten gå ut över din personlighet – använder du vissa ord i ditt vanliga språk ska dessa självklart också på olika sätt komma fram i dina textliga uttryck.

Lycka till med ditt bloggande!