Därför ska du länka i bloggar

Därför ska du länka i bloggar Posted on mars 3, 2018

För att synliggöra sin blogg och nå ut till nya läsare och besökare behöver man jobba lite tekniskt med sin blogg. Det handlar om olika metoder för att sökmotorerna ska upptäcka bloggen och putta upp den i ranking på sökmotorerna. För det första måste du registrera din blogg hos sökmotorerna. Det gör du genom att berätta för sökmotorerna att din blogg existerar. Det enklaste sättet är att skriva “add url” på Google och lägga till bloggen hos de största sökmotorerna; Google, Yahoo, Bing etcetera. Ju fler bloggar du registrerar dig hos desto bättre. Något annat du kan göra själv är länk-arbetet. En länk från en annan blogg eller webbsida är oerhört värdefull för din position på sökmotorerna. En sån länk tar sökmotorerna som en rekommendation, som en hand som pekar i riktning åt ditt håll. Allra bäst är det om dessa länkar tillkommer naturligt genom att man helt enkelt gillar ditt innehåll och därför rekommenderar din blogg med hjälp av att länka till den.

Sökmotorernas robotar gillar liv och rörelse

Det finns olika typer av länkarbete man kan göra som hjälper den egna bloggens synlighet. Det är även bra att länka inom den egna bloggen mellan de egna inläggen. Det är också bra att ha länkar som pekar mot andra bloggar och så fungerar externa länkar som pekar tillbaka mot den egna bloggen mycket bra som vägledare för sökmotorernas robotar. Anledningen att man själv ska länka inom bloggen och ut mot andras bloggar är ganska självklar. Det beror på att sökmotorerna vill göra ett bra jobb och då väljer man bort bloggar och webbsidor där det inte är aktivitet. Det är som en återvändsgränd för sökmotorernas sökrobotar och alltså undviker man den typen av sidor. Att man länkar mellan egna artiklar och även länkar ut mot andra bloggar tyder sökmotorerna som liv och rörelse. För sökmotorernas robotar är kvaliteten på bloggen och webbsidan oerhört viktig. Skulle sökmotorerna tillhandahålla dåligt material skulle de förlora så väl besökare som annonsörer. Att tillhandahålla kvalitativt innehåll, bilder och äkta länkar d.v.s. naturliga länkar, är det absolut bästa man gör för att ranka online.

Klicka här och där

Att jobba med ankartext är en metod man använder i sitt länkarbete. Det innebär att man knyter webbsidan eller inlägget man länkar till vissa ord. Dessa ord antyder vad som döljer sig i den länken. Detta är bra för att till exempel arbeta på ett visst inlägg med ett viktigt sökord. Då lägger man det sökordet i en ankartext från andra sidor. Resultatet blir att huvudsidan, som alla ankartexterna pekar mot, kommer att ranka högre hos sökmotorn. Det viktiga är att det hela ser naturligt ut för sökmotorernas robotar. Till exempel Google har arbetat fram algoritmer som genast avslöjar i de fall man använt sig av diverse metoder och tekniker för att klättra online. De avslöjar genast såna mönster. Om länkarbetet sker naturligt därför att man skapat en populär blogg med intressant innehåll som folk länkar till, då vet sökmotorerna det också. Att länka till luddigare form av text som “klicka här” eller “läs mer här” är bra för bloggens helhetsintryck. Det tar udden av teknik och metoder man använt.

magnetism